Video: Dit is edge computing in een notendop

by Redactie IoT Journaal16 april 2020

Dankzij Internet of Things-toepassingen wordt de hoeveelheid data die van en naar datacenters en/of cloud platformen alleen maar groter. En omdat organisaties steeds meer in real time met verzamelde gegevens aan de slag willen gaan, kan dat zomaar tot ‘filevorming’ leiden. Gelukkig is er een oplossing voor: edge computing. Wat dat is? Daar wordt in de video van vandaag een antwoord op gegeven. Spoiler alert: om deze (Engelstalige) video goed te volgen, is wel wat technische kennis nodig.

Rob High, Fellow en Chief Technology Officer bij het Amerikaanse IT-concern IBM, heeft de edge computing-activiteiten van zijn werkgever onder de hoede. Daarvoor was hij onder andere één van de technisch verantwoordelijken voor Watson, het Artificial Intelligence-platform van IBM. Dat (en zijn jarenlange ervaring in de IT) maakt hem in ieder geval materiedeskundige. High legt in een videopresentatie uit wat de mogelijkheden van edge computing zijn en hoe je als organisatie kunt profiteren de data die door diverse toepassingen worden verzameld. En dat in iets meer dan tien minuten.

Maar wat is edge computing ook alweer?

Voordat u de videopresentatie van Robert High (zie onderaan dit bericht) bekijkt, is het misschien handig om alvast wat basiskennis te hebben over edge computing. Voor bepaalde Internet of Things-toepassingen voldoet de dataverwerking in de cloud niet. Zo kan vertraging in de datacommunicatie (‘latency’) met het datacenter funest zijn, zoals het geval is bij de autonoom rijdende auto. In andere gevallen gaat het om grote hoeveelheden data die naar de cloud worden gestuurd (zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken om maar eens twee voorbeelden te neomen). Daar moet vervolgens real time worden bekeken welke informatie inderdaad relevant is. Om die tekortkomingen van cloud computing te adresseren, is enige tijd geleden ‘edge computing’ bedacht: je zorgt voor de dataverwerking dichtbij de betreffende IoT-oplossing. Daarmee ontlast je het netwerk én ‘t datacenter, terwijl er ter plekke relevante data wordt uitgezocht en (in sommige gevallen) acties in gang worden gezet.