
‘Cybersecurity-uitgaven voor IoT-toepassingen naar 59,16 miljard dollar in 2029’
Net zoals zoveel dingen in het leven, heeft een basistechnologie als IoT ook de nodige schaduwkanten. Hackers en cybercriminelen richten er namelijk ook hun pijlen op. Of het nou een slimme oven of een zelfrijdende auto (de ultieme IoT-toepassing op wielen): er zijn al verschillende voorbeelden daarvan, zij het meestal van ‘goedwillende’ hackers die alleen willen aantonen dat de connected car allesbehalve veilig is. Het is dan ook niet zo vreemd dat investeringen in cybersecurity-maatregelen voor IoT-toepassingen de komende jaren explosief zullen stijgen.
Marktonderzoeksbureau Meticulous Research uit India heeft de glazen bol afgestoft en is gaan kijken naar de verwachte investeringen in cybersecurity-oplossingen voor IoT-toepassingen. Het bureau komt tot een behoorlijk optimistische inschatting in zijn meest recent rapport gewijd aan deze materie (‘IoT Security Market - Global Opportunity Analysis and Industry Forecast 2022-2029): in de komende zeven jaar zal de jaarlijkse groei 21,2 procent bedragen. Om het in harde valuta te vertalen: in 2029 zal er wereldwijd 59,16 miljard Amerikaanse dollars aan cybersecurity voor IoT worden uitgegeven.
‘Shadow IoT’
Volgens Meticulous Research zijn de verwachte bestedingen aan cybersecurity voor IoT op zichzelf niet afdoende. De marktvorser ziet de nodige uitdagingen voor organisaties die hun IoT-toepassingen goed willen beveiligen. Eén daarvan is de zogenoemde ‘Shadow IoT’: connected apparaten die bijvoorbeeld door werknemers en toeleveranciers op het bedrijfsnetwerk worden aangesloten, zonder dat de IT-afdeling daarvan op de hoogte is. Denk aan smartphones, tabletcomputers, slimme videocamera’s of smart watches. Mede daarom verwacht Meticulous Research dat een groot deel van de ingeschatte 59,16 miljard dollar in 2029 wordt besteed aan het beveiligen van (IoT)netwerkinfrastructuur. En dat zal niet alleen het geval zijn bij grote organisaties. Sterker nog, het bureau verwacht dat de grootste groei in bestedingen bij het MKB te zien zal zijn.