McKinsey put uit eigen adviespraktijk voor IoT trends in 2019 (Deel I)
Het bekende Amerikaanse organisatieadviesbureau McKinsey&Company kwam in 2015 al met publicaties waarin de (mogelijke) impact van Internet of Things-oplossingen werden belicht. Een kwestie van vooruitzien, wellicht. Dat geloof in IoT is bij het bureau anno 2019 onverminderd groot, zo blijkt uit diens recente publicatie van voorspellingen over IoT-trends in 2019. We brengen u de McKinsey IoT trends in een paar delen. Vandaag deel I.
De ‘trendspotting’ van McKinsey is - aldus het bureau in een toelichting - gebaseerd op hetgeen zijn adviseurs tijdens het afgelopen jaar in de praktijk bij IoT-implementaties en -adviestrajecten hebben meegemaakt. Zo is het bij de eerste trend voor 2019 uitgekomen. Trend nummer 1: ‘IoT is a business opportunity, not just a tech opportunity’. Vrijelijk vertaald, betekent het dat Internet of Things-technologieën organisaties zakelijke kansen bieden en niet alleen maar een nieuw IT-speeltje zijn. “In het verleden is Internet of Things vaak met name als een technologische uitdaging gezien, waarbij de Chief Information Officer doorgaans de leiding had over de IoT-initiatieven binnen de organisatie. Maar wij hebben keer op keer gezien dat het maximaliseren van de economische impact van IoT-oplossingen ook een groot en breed aantal veranderingen aan de zakelijke kant van organisaties vereist. Om daar een voorbeeld van te geven: Een windturbine koppelen aan het internet, betekent dat er data over noodzakelijk onderhoud of optimalisatiemogelijkheden bij leidinggevenden belanden. De gehele in- en externe supply chain moet in dit geval zo zijn ingericht, dat bij een dergelijke onderhoudsmelding er ook een vervangend onderdeel automatisch wordt besteld en geleverd. Maar als de vereiste zakelijke processen in en buiten de betreffende windturbine-exploitant daar niet op zijn afgestemd, worden de voordelen van die inzichten niet benut.”
‘Bezin eer ge begint’
“Verscheidene klanten hebben ons gevraagd hen te helpen bij het vinden van de ‘killer app’ voor de inzet van Internet of Things in hun organisaties. Aangezien er honderden IoT-toepassingen bestaan die potentieel interessant zijn voor bedrijven, is het verstandig om te starten met het opnieuw in kaart brengen van de activiteiten van de organisatie. Op basis van onze praktijkervaring en bevindingen door eigen onderzoek verkregen, raden wij aan om meerdere mogelijkheden te verkennen. En in proefprojecten uit te testen. Dat werkt beter dan de gebruikelijke aanpak waarbij er één ‘sexy toepassing’ wordt gekozen.” Het is een aanpak die kennelijk ook zijn vruchten afwerpt, zo blijkt uit het onderstaande staatje van McKinsey. [Tekst loopt door onder de grafiek.]
Industrial Internet of Things groeit als kool
IoT-toepassingen krijgen meer en meer adoptie in de industriële sector, constateert ook McKinsey. Het is een trend die zich het komende jaar alleen maar zal voortzetten, aldus het bureau. En dan niet alleen bij maakbedrijven: de principes van IIoT-toepassingen krijgen ook tractie in andere sectoren, zoals de land- en tuinbouw, de olie en gas en de mijnbouw. McKinsey geeft een voorbeeld daarvan: “Eén van de tien grootste spelers in de mondiale energiemarkt heeft IIoT-applicaties gebruikt als onderdeel van een breder programma waarin processen en technologie een ‘upgrade’ kregen. Doel was om de productiekosten in vijf jaar tijd met 33 procent te verminderen. In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf hierdoor al meer dan 9 miljard dollar aan (investerings)kosten weten te besparen. Tegelijkertijd is het dankzij het upgrade programma erin geslaagd om de opbrengst uit bestaande oliebronnen te verhogen.”
Het slimme huis is een feit
Het concept van ’t slimme, met internet verbonden, huis is niet echt nieuw, signaleert McKinsey. Het bestaat inderdaad (in commercieel verkrijgbare vorm, althans) al zo’n jaar of vijfentwintig. Maar tot een jaartje of twee liep de consument er niet echt warm voor. De komst van slimme spraakassistenten - zoals de Amazon Alexa en de Google Assistant - heeft daar echter een positieve wending aan kunnen geven. De slimme assistenten vormen, in hun fysieke vorm, het centrale controlepunt van ’t slimme huis. Van daaruit is online te winkelen, de AV te bedienen en is de verwarming en verlichting te regelen. De volwaardige status van de smart home heeft belangrijke gevolgen voor zowel fabrikanten als retailers die hun diensten en producten aan de man willen brengen of willen integreren bij of in ‘slimme huishoudens’.
De Chinese ecosystemen rukken op
Op veel gebieden winnen Chinese bedrijven met hun diensten en producten wereldwijd terrein. De IoT-markt is daar geen uitzondering op, zegt McKinsey. In 2019 verwacht het bureau dat die ontwikkeling stevig gaat doorzetten. Eén van de redenen voor die opmars, aldus het bureau, is het feit dat Chinese leveranciers veelal in ecosystemen opereren. Denk aan cloud platformen die Infrastructure as a Service bieden, om maar eens iets te noemen. Op dat vlak werken drie Chinese grootheden in een ecosysteem samen (Baidu, Alibaba en Tencent). Die ‘eendracht’ toont zich onder andere in het gezamenlijk investeren in onderzoek en ontwikkeling.