Na Vodafone: KPN en T-Mobile activeren ook hun 5G-netwerken
Nu de eerste fase van de Nederlandse frequentieveiling officieel beëindigd is (met een opbrengst van 1,23 miljard euro), komen operators KPN en T-Mobile met het nieuws dat zij hun 5G-netwerken op korte termijn gaan activeren. Deze opvolger van het huidige 4G-netwerk voor draadloze communicatie biedt meer dan ‘alleen maar’ sneller up- en downloaden via de smartphone. Het wordt bijvoorbeeld gezien als de gedroomde netwerkinfrastructuur voor grote en complexe IoT-oplossingen zoals zelfrijdende auto’s en slimme fabrieken.
Operator Vodafone startte eind april dit jaar als eerste in Nederland met een commercieel 5G-aanbod, zij het nog met beperkte dekking. Sinds 21 juli claimt het bedrijf ‘volledige landelijke dekking’ op zijn 5G-netwerk te kunnen bieden. Operators KPN en T-Mobile volgen nu op dinsdag 28 april met de activicatie van hun eigen 5G-netwerkinfrastructuur. KPN stelt dat het vanaf die datum al een 90 procents dekking in de vijf grootste steden in Nederland kan bieden. Voor volledige landelijke dekking bij KPN moet u nog tot 2021 wachten. De onderneming heeft verder - als enige - bekendgemaakt dat het direct met drie op de zakelijke markt gerichte 5G-diensten komt: Mobiele dekking op maat, Prioriteit aan bepaalde applicaties en Gegarandeerde bandbreedte. T-Mobile laat het vooralsnog in het midden wat de dekking van zijn 5G-netwerk zal gaan zijn per 28 juli. Wel stelt het bedrijf dat het ‘in 2020’ landelijke dekking zal hebben.
1,23 miljard naar de staatskas
In de eerste fase van de frequentieveiling waren er drie frequentiebanden waarop kon worden geboden: 700 MHz, 1400 MHz en 2100 MHz. Het ging daarbij om in totaal 26 frequentieblokken. De vergunningen zijn overigens tot 2040 geldig. Operators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo waren de enige partijen die aan de veiling hebben meegedaan. Bij de vorige veiling in 2012 wilde de overheid nog dat er minimaal vier partijen mee zouden doen, ter wille van een zo groot mogelijk concurrentieveld. De huidige veiling moest de Nederlandse schatkist minimaal 900 miljoen euro opleveren. Met de 1,23 miljard euro is dat doel ruimschoots gehaald, al is het beduidend minder dan de veiling acht jaar geleden. Toen werd er een bedrag van 3,8 miljard op de bankrekening van de Nederlandse overheid bijgeschreven. KPN heeft dit keer in totaal 416 miljoen euro uitgegeven. Bij Vodafone is er iets minder dan 416 miljoen euro (415.763.924 euro, om precies te zijn) van de bankrekening afgeschreven. T-Mobile wil officieel niets zeggen over hoeveel het heeft betaald voor de frequenties. Maar een simpele rekensom leert dat het bedrijf circa 408 miljoen kwijt voor het verkregen spectrum.
Even geen 3,5 GHz
De door telecompartijen zo begeerde 3,5 GHz band – met name van belang voor de grootschalige uitrol van 5G – komt pas in 2022 onder de hamer. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze band ‘boven de denkbeeldige lijn Amsterdam-Zwolle nu nog in gebruik is voor het satellietcommunicatie interceptiestation van de inlichtingendiensten in het Groningse Burum‘, aldus de staatssecretaris. Het bewuste afluisterstation zal ergens in de komende twee jaar worden verhuisd naar een – tot dusver – onbekend land. Volgens experts zal dat naar alle waarschijnlijkheid een plek ergens in Zwitserland zijn.
Straling en veiligheid
In het officiële bericht over het verloop van de eerste fase van de frequentieveiling heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ook de nadruk gelegd op de gezondheidsaspecten van de mobiele netwerken. Het memoreert aan een test uit maart 2020, uitgevoerd door het Agentschap Telecom waarin de blootstelling aan elektromagnetische velden in Nederland ‘ruimschoots binnen de geldende Europese limieten’ bleek te liggen. Verder werd er over de ‘veiligheid en integriteit van telecomnetwerken’ gesproken. Daarmee werd indirect gerefereerd aan de internationale controverse rond Chinese netwerkleveranciers, zoals ZTE en Huawei.