Vijf jaar IoTJournaal: Hoe Bosch zich van ‘klassiek bedrijf’ omturnde tot IoT-concern
Het is u niet ontgaan: IoTJournaal.nl viert een jubileum. Als is het geplande feestjaar door de Corona-crisis aanmerkelijk anders gelopen dan wij hadden gedacht. Maar goed: het is alweer vijf jaar geleden dat het kennisplatform werd opgericht. Met dagelijks nieuws en achtergronden over Internet of Things en andere innovatieve technologieën. En inmiddels is IoTJournaal uitgegroeid tot meer dan een website, het staat inmiddels ook borg voor een reeks initiatieven. Zoals de tweejaarlijkse IoT Awards, gestart in 2018. Met een mijlpaal van ruim 1200 berichten in januari 2020 achter de kiezen, blikken wij de komende tijd even terug. En vooruit. Vandaag: Peter De Troch, Communications and Brand Management, Robert Bosch Benelux.
Op 7 maart 2020 schreef de redactie van IoTJournaal voor het eerst over ’t Duitse concern Robert Bosch GmbH, bekend van onder andere huishoudelijke apparaten en onderdelen voor de automobielindustrie. Aanleiding was een persbericht waarin het bedrijf liet weten dat jaar circa 14.000 afgestudeerde academici in dienst te willen nemen. Het ging daarbij om vacatures bij vestigingen in China, Duitsland, en India. Bosch was met name op zoek naar mensen die in waren te zetten voor de ontwikkeling van Internet of Things (in het Duits: ‘Internet der Dinge’). Een dag later kwam de mededeling van Volkmar Denner, voorzitter van de Raad van Bestuur bij het Duitse concern, nog eens bovenop. Hij stelde dat Bosch zich de komende jaren wilde omvormen tot een ‘IoT-bedrijf met cloud dienstverlening’.
Van vroege pionier tot een eigen ethische AIoT-code
Anno 2020 is Bosch aardig geslaagd in dat omvormingsproces. Peter De Troch, verantwoordelijk voor Communications and Brand Management bij Robert Bosch Benelux, blikt desgevraagd terug. En kijkt alvast vooruit, zijn visie (en dat van zijn bedrijf) vindt u hieronder:
Pionier in de productie van sensoren
Toen Bosch op de technologiebeurs CES 2019 zijn IoT-imagocampagne #LikeABosch voorstelde, keken sommige mensen vreemd op. Niet alleen omwille van de gewaagde hiphop-video, maar ook omdat Bosch niet meteen als een IoT-bedrijf werd beschouwd. Toch is Bosch al vele jaren bezig met connectiviteit en het Internet of Things.
Al in 1995 startte Bosch met de productie op grote schaal van MEMS (micro-elektromechanische sensoren). Deze minuscule sensoren werden in eerste instantie gebruikt in automobieltoepassingen, zoals in airbag-, rijhulp-, comfort- en motormanagementsystemen. Vanaf het begin van de 21ste eeuw werden MEMS ook massaal gebruikt in smartphones. Uitgerust met een zendchip, een kleine accu en intelligente software werden MEMS vanaf 2010 ook een sleuteltechnologie voor het Internet of Things. Zo werd Bosch als innovatief bedrijf als vanzelf een IoT-pionier. Het bracht steeds meer geconnecteerde producten op de markt en bouwde een stevige reputatie op in connected mobility, connected homes en connected industry.
Bosch ConnectedWorld
Vanaf 2014 ging Bosch zich steeds meer profileren als IoT-bedrijf. Het organiseerde dat jaar voor de eerste keer Bosch ConnectedWorld – “een conferentie voor zakelijke en technologische beslissingsmakers, analisten en thought leaders over topics, strategieën en businessmodellen met betrekking tot het Internet of Things en M2M. Op de eerste editie waren een 300-tal deelnemers aanwezig. Op de zevende editie, in februari 2020, verzamelden meer dan 3.500 deelnemers in Berlijn voor een update over IoT en digitale transformatie.
Met de aankondiging dat Bosch in 2016 zo’n 14.000 IoT-gerelateerde vacatures voor afgestudeerde academici had, zette CEO Volkmar Denner Bosch als IoT-speler op de kaart. Bosch heeft sinds 2015 600 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van zijn activiteiten met betrekking tot IoT. Daartoe behoren onder andere de nieuwe Bosch IoT-campus in Berlijn en investeringen in geconnecteerde industrie. Bosch wil ook de komende jaren blijven investeren in IoT en AI. Volgens Bosch zal de markt voor software-intensieve elektronische systemen tussen nu en 2030 jaarlijks met 20 procent groeien. Bosch investeert jaarlijks zo’n 3,7 miljard euro in softwareontwikkeling en heeft momenteel 30.000 software-ingenieurs in dienst.
Bosch IoT Suite
In 2016 werd ook de Bosch IoT Cloud gelanceerd, die toen al meer dan vijf miljoen apparaten en machines connecteerde. De Bosch IoT Cloud werd al snel uitgebreid tot een open en flexibel softwareplatform, dat Bosch IoT Suite werd genoemd, en de technologische basis vormt voor heel wat IoT-toepassingen. Vandaag zijn via dit platform meer dan 10 miljoen ‘dingen’ geconnecteerd via gateways in gebouwen, geconnecteerde voertuigen, sensoren in stedelijke infrastructuur of digitale landbouw.
De door de Bosch IoT Suite aangeboden diensten worden geïntegreerd in cloud-omgevingen waaraan de meeste klanten de voorkeur geven. Naast de Bosch IoT Cloud bevat de Suite ook Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure en – in China – de Huawei Cloud. De cloudproviders en Bosch werken samen als partners om schaalbare IoT-businessmodellen te ontwikkelen voor hun gezamenlijke klanten.
De juiste mensen en skills: Bosch.IO en BCAI
Begin dit jaar consolideerde Bosch al zijn activiteiten rond het Internet of Things in een nieuwe dochteronderneming: Bosch.IO. Met zo’n 900 medewerkers is Bosch.IO GmbH voortaan de drijvende kracht voor IoT-oplossingen: van advies tot implementatie en uitvoering. Er werken zowel software- als hardwarespecialisten, cloudspecialisten en UX-designers. Bosch.IO werd opgezet om voor elk IoT-project de juiste mensen en skills samen te brengen. Daarvoor doet Bosch.IO een beroep op de ongeveer 30.000 softwareontwikkelaars en AI-experten binnen Bosch. AI-technologieën spelen immers een steeds belangrijker rol in de toekomst van IoT.
Innoveren vergt een voortdurende investering. Naast de uitgaven voor softwareontwikkeling, investeert Bosch ook wereldwijd in mensen en competencecentra. Zo investeert het 100 miljoen euro in de bouw van een nieuwe AI-campus in het Duitse Tübingen. De opening van deze campus is gepland voor eind 2020. De campus zal ruimte bieden aan 700 AI-experten van Bosch, start-ups en publieke onderzoeksinstellingen voor creatieve en productieve uitwisselingsprogramma’s rond AI en IoT.
Daarnaast heeft Bosch ook zijn eigen Bosch Center for Artifical Intelligence, dat in verschillende domeinen onderzoek voert en AI-oplossingen “voor het leven” ontwikkelt. Het BCAI werkt samen met verschillende universiteiten en onderzoekscentra. Zo loopt er in Nederland een samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. In het Delta Lab wordt onderzoek gevoerd naar deep learning en de integratie van AI in voertuigen.
Een ethische code om vertrouwen in AIoT te vestigen
Tijdens de Bosch ConnectedWorld 2020 kondigde CEO Volkmar Denner aan dat Bosch een ethische code voor AI had opgesteld. “Artificiële intelligentie dient mensen. Onze ethische code geeft onze medewerkers duidelijke richtlijnen voor de ontwikkeling van intelligente producten. We willen dat mensen onze AI-producten vertrouwen”, aldus Denner.
Bosch wil AI-producten maken die veilig, robuust en verklaarbaar zijn. De ethische code is daarom geïnspireerd door de Bosch-slogan “Technologie voor het leven”, die de zoektocht naar innovatie combineert met een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Mensen moeten vertrouwen hebben in op AI-gebaseerde producten, daarom moet de mens de controle behouden over alle beslissingen die de technologie maakt.
De komende twee jaar wil Bosch daarom 20.000 van zijn medewerkers opleiden over het gebruik van AI. De ethische code zal daarbij een belangrijke rol spelen. Daarnaast roept Bosch ook de politieke en academische wereld op om hun verantwoordelijkheid te nemen en een publiek debat over AI aan te gaan. “Aangezien AI elk aspect van ons leven zal veranderen, is dergelijk debat van vitaal belang”, is de mening van Bosch.