San Diego ondergaat IoT-facelift van 30 miljoen dollar
Het gemeentebestuur van de Amerikaanse stad San Diego heeft het startschot gegeven voor een stedelijke ‘verslimming’. Vanaf juli dit jaar begint er een massale uitrol van IoT-toepassingen waarmee onder andere de publieke verlichting kan worden beheerd. Ook wordt er een systeem geïmplementeerd dat de openbare veiligheid moet verhogen.
San Diego pompt in totaal zo’n 30 miljoen dollar in de stedelijke ‘IoT-sering’. Dat omvangrijke bedrag moet zich echter, aldus het gemeentebestuur, uiteindelijk terugbetalen. Niet alleen in de vorm van een aantrekkelijkere stad, maar ook door beoogde kostenbesparingen. Om met dat laatste te beginnen: de plaatsing van 14.000 stuks nieuwe LED-straatverlichting gaat de gemeentekas jaarlijks een geschatte 2,4 miljoen dollar aan energiekosten schelen. De automatische aansturing en het beheer van de bewuste LED-verlichting gebeurt via een grid die 3.200 intelligente (want uitgerust met sensoren) netwerkknooppunten telt. Het is de bedoeling dat er later dit jaar nog eens zo’n 3.000 netwerknodes bij gaan komen in de stad.
Real time data
Current, een dochteronderneming van het Amerikaanse General Electric, tekent voor de levering en plaatsing van de nodes (‘CityIQ’ geheten). Chipmaker Intel neemt de dataverwerking in de nodes voor zijn rekening, terwijl operator AT&T de mobiele datacommunicatie (via zijn 4G-netwerkinfrastructuur) verzorgt. Current’s -netwerknodes worden ook ingezet om real time verkeersinformatie te verzamelen. Op basis van die gegevens wil het gemeentebestuur diverse applicaties gaan uitrollen. Zo moet er actuele informatie over vrije parkeerplekken beschikbaar komen voor automobilisten en kunnen verkeersstromen worden gemanipuleerd om hulpdiensten ongehinderde doorgang te verlenen.
Pistoolschoten en open data
Wat de gemeente betreft, gaat het netwerk van IoT-sensoren ook worden ingezet om de veiligheid van burgers verder te borgen. Een dergelijke applicatie is ‘ShotSpotter‘, dat het geluid van pistoolschoten herkent en daarvan een melding geeft aan het dichtstbijzijnde politiebureau. Wat burgemeester Kevin Faulconer betreft, zijn de mogelijkheden van ‘zijn’ slimme stad daarmee nog niet uitgeput. Hij wijst op het ‘open karakter’ van de smart city-oplossingen, waarbij de verzamelde data (geanonimiseerd) ook voor derden beschikbaar komt. Op basis daarvan kunnen bijvoorbeeld softwareontwikkelaars weer eigen applicaties maken.